Survival Fundag 22 september 2018

categorie: FunFacts

Ik heb een hele leuke survival dag gehad maar vond het erg spannend. Ik kende helemaal niemand. Gelukkig deed mijn zus ook mee.  Toen gingen we beginnen in de regen. Ik zat in een leuke groep. Als eerste spel gingen  we de vloer is lava doen. We moesten  autobanden pakken en op de grond neerleggen en je moest  met je voeten op de  banden blijven staan. En zo moet je proberen om naar de overkant te komen. Daar hadden we een aantal spellen gedaan in de regen. We hadden pauze en kregen eerst boterhammen en daarna kregen we een lekkere hamburger. Ik vond de spelletjes erg leuk omdat het ook echt in de modder was en met  al die regen.  Na de pauze gingen we weer verder  met een ander spel. We moesten een touw volgen maar je had een bril op waardoor je niks kon zien. Dit vond ik een leuk spel en ik vond het niet moeilijk. En  toen kwamen we bij een ander spel en bij dat spel moest je touw vast pakken en moest daarmee naar de overkant zwieren en je moest proberen om niet in de modder te vallen. Dat was kei moeilijk joh en gaaf. En toen was het  bijna einde van de middag en gingen we nog even golven omdat het maar  bleef regenen. Na  het golven moesten  we weer  naar de  verzamelplek. We hadden nog iets lekkers gekregen en daarna kwamen pap en mam ons ophalen. Ik vond het een super leuke koude dag! Tot de volgende Fundag.  Groetjes van Daan.

Verslag van Larissa V (15)

Vandaag was er weer een super toffe survival Fundag in almere. We hebben veel verschillende dingen gedaan. We begonnen met een parcours waar je kon oefenen daar na gingen we naar een moeilijker parcour toen wij die deden begon het ineens heel hard te regenen. We hebben ook een wedstijdje gedaan bij een parcour iedereen moest een touw vast houden en het parcour afleggen als iemand los liet moest je weer opnieuw dit is bij beide teams niet gebeurd door dit parcour was iedereen best vies dit duurde niet lang want al gouw gingen we een parcour boven water doen veel mensen vielen en waren dus weer modder vrij een enkeling is droog over gekomen.

Als een na laatste gingen we de naar mijn mening leukste iets doen dat was de swing je moest een touw vast pakken en slingeren en op het goeie moment weer los laten en in een net komen dit is moeilijker dan je denkt bijna niemand heeft het gehaald. Iedereen ging zich weer omkleden en toen iedereen klaar was gingen we boeren golf doen dit was erg gezellig. Ik vond dit echt een hele leuke maar toch hele vermoeiende Fundag. Alle ouders werden gebeld en iedereen ging weer richting huis.

Verslag van Vrijwilliger Janine Verveen

Zaterdag ochtend, 22 september verzamelden we met de vrijwilligers bij SEC survivals. Na een bak koffie zijn we alles gaan klaar zetten voor de kids. Iedereen kreeg een T-shirt aan van FunCare4Kids, wij als vrijwilliger een grijze en de kinderen een zwarte. Voor we het wisten kwamen de kinderen al en begon de inschrijving. De ruimte van SEC survivals vulde zich al snel vol kinderen, ouders en tassen met extra kleren. Iedereen klaar om vies te worden! De ouders vertrokken, groepen werden gemaakt en het programma begon. Ik ging mee met de jongste groep (leeftijd 6-9). We begonnen met verschillende parcours, over hekken heen klimmen en onder balken door kruipen. Vervolgens gingen we door naar de spaghettibrug waar de kinderen als aapjes door te touwen heen mochten slingeren en klauteren. Als laatste gingen we naar een parcours waar je geblinddoekt doorheen moest, je moest je aan het lint vasthouden en zo ging je er doorheen. Hierna waren we allemaal best wel moe en hongerig, tijd voor de lunch. We gingen met de groep bij het verzamelpunt zitten en kregen boterhammen, krentenbollen, broodje hamburger en wat limonade. Met een volle buik ging het programma verder, tijd voor de modder! Toen de kinderen dat hoorde begonnen ze allemaal heel hard te juichen. Ze begonnen bij tunnels waar ze door de modder heen mochten kruipen om vervolgens te spelen in de modderpoel. Het doel? Zo vies mogelijk worden! Kinderen rolden, zwommen en stampten in de bruine/zwarte smurrie. Vervolgens gingen we naar een obstakelbrug over een wat diepere modderpoel, je moest over touwen, balken, banden heen klimmen om aan de overkant de komen. Een hoop kinderen vielen er in maar vaak was dit ook hun bedoeling. Toen was het alweer tijd om te douchen, de kinderen kregen een warme douche en trokken vervolgens droge en schone kleren aan. Het was deze dag een beetje koud en nat weer en tijdens het survivallen was dat niet erg maar zodra iedereen aangekleed was begonnen ze het toch wel koud te krijgen. We hebben nog even boerengolf gespeeld met zijn alle en daarna werden de kinderen iets eerder opgehaald door de ouders. De kinderen gingen moe en met een lach op hun gezicht weer naar huis. De Fundag zat er weer op!

En een verslag van Vrijwilliger Frank Moerdijk

Een ‘Metamorfose dag’!

Nu zul je denken “Hè een metamorfosedag, wat nou, het was toch een survivaldag in de blubber in Almere?” Jazeker, maar wat mij iedere keer weer zo enorm opvalt is de enorme metamorfose die bijna alle kinderen doormaken als ze op een Fundag komen.

Degene die al opgewonden zijn als ze met hun ouders ’s morgens aankomen en bij de registratie al uitgelaten tonen er zin in te hebben, worden er in de loop van de dag niet rustiger op. 😉  Goed om te zien dat verwachtingen doorgaans (meer dan) aardig ingevuld worden en deze kinderen vol nieuwe ervaringen aan het eind van de dag weer richting auto’s stuiterballen.

Maar minstens zo fascinerend is het om te zien hoe kinderen die bij het afscheid ’s morgens als bange vogeltjes papa en/of mama gedag zeggen gedurende de dag langzaamaan uit hun schulp kruipen. Ze vinden aansluiting bij nieuwe vriendjes of vriendinnetjes, bouwen nieuwe ervaringen op en transformeren naar het (al is het maar voor één dagje) onbezorgde kind dat even wat sores mag vergeten en lekker gaat ravotten. Bij alle Fundagen die ik mee heb mogen maken was het raak; en voor die metamorfose doen we het natuurlijk.

Bij SEC Survival in Almere had moeder natuur ook nog een handje geholpen om een metamorfose voor elkaar te krijgen waar menig wasmachine thuis niet blij mee geweest zal zijn. De dagen voorafgaand aan zaterdag 22 september was er voldoende regen gevallen om de grond, die in de warme en hete zomer hard was geworden, weer lekker ‘zacht en bespeelbaar’ te maken. 😊  De meeste kleren die er ’s ochtends nog veelal netjes hadden uitgezien waren aan het eind van de dag niet meer helemaal van dezelfde kleur.

In de ochtend waren de survivaltrajecten die de verschillende groepjes funkids voor de kiezen hadden gekregen nog voornamelijk oefeningen. Beetje hangen aan een touw, kruipen door een buis, lopen over touwbruggen en gladde stammetjes, klimmen in een net van touwen. Allemaal prima voorbereiding voor het ‘echte werk’ dat na de boterhammen, fruit en hamburgers van de lunch gedaan moest worden. Op zich een beetje meer-van-hetzelfde van vóór de lunch maar nu met een laag water en modder in de buizen waar doorheen gekropen moest worden of een flinke plas water van bijna een meter diep waar overheen geslingerd moest worden; of had moeten worden want bijna niemand die de uitdaging aanging hield het droog.

Bij dit soort evenementen blijkt toch zoals zo vaak dat als er eenmaal één schaap over de dam is de rest van de kudde niet achterblijft. En zo komen kinderen die ’s morgens nog met een beetje angst en beven van start zijn gegaan later op de dag met een grote glimlach EN modder van oor tot oor uit een buis gekropen. Een metamorfose nu eens niet met spullen uit een potje maar met behulp van moeder natuur. 

Gelukkig maar dat alle ouders vooraf goed geïnformeerd waren over het feit dat schone en vooral droge kleren meenemen zeer aan te raden was.

Nieuwsbrief

Periodiek sturen wij onze digitale nieuwsbrief ‘FunFacts’ via e-mail met o.a. verslagen van onze Fundagen. Wil je deze ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Let op: kids/ouders en vrijwilligers die zijn ingeschreven bij onze stichting, ontvangen deze nieuwsbrief al automatisch.