Bik en Breek 23 maart 2019

categorie: FunFacts

Verslag van Lukas H (14)

Met deze FunCare4Kids dag gingen we beeldhouwen. We moesten er om 11:00 zijn. Daar kregen we wat te drinken en wat lekkers. Toen iedereen er was mochten we naar buiten om op grote stenen te hakken. Er waren drie verschillende stenen. Een voor de kleine-, de middelgrote- en de grote kinderen. De ouders mochten foto’s maken en werden toen verzocht om weg te gaan en om 15:30 uur weer te komen om de kinderen op te halen.

De kinderen werden in twee groepen verdeeld 6 t/m 11 jaar bleven beneden en 12 t/m 16 jaar gingen naar boven. Voordat je aan de tafel ging zitten mocht je een beeldje van speksteen kiezen dat je wilde maken. Als je dat had gekozen kreeg je zo’n beeldje alleen dan zonder de mooie vormen en lijnen. Eigenlijk een soort van schets. Op de tafel lag een kwastje en een vijl om het speksteen mee te bewerken. We kregen ook uitleg hoe je dat moest doen.

Als je klaar was met het beeldje en hem mooi vond, moest je hem schuren met drie verschillende schuurpapiertjes zodat de krasjes er uit gingen en hij mooi rond werd. Als dat klaar was, werd er was op het beeldje gedaan. Daar ging het beeldje van glimmen en werd de kleur van de steen zichtbaar.

Tot slot kregen we nog een een goodiebag met nog een beeldje er in dat je thuis kan afmaken en nog wat lekkers. We moesten allemaal naar buiten. Daar kregen we nog een ijsje en toen was het al voorbij

Verslag van Nikki B (14)

Zaterdag 23 maart was ik uitgenodigd voor een Fundag bij beeldhouwatelier Simone van Olst in Leiden. Bij aankomst kreeg iedereen iets te drinken toen iedereen er was gingen we met z’n allen naar buiten. Daar mocht iedereen met een beitel en een soort hamer op een paar grote stenen slaan. Toen iedereen was geweest werden de ouders weggestuurd en gingen de kinderen naar binnen. De kinderen werden in twee groepen gesplitst de grote kinderen gingen naar boven en de kleine bleven beneden.

 

Daarna gingen we echt beginnen iedereen mocht een beeldje uitzoeken die nog helemaal afgewerkt moest worden. Ik had een koala gekozen. Eerst gingen we aan de slag met vijlen daarmee konden we eerst grof ons beeldje de goede vormen geven. Daarna konden we met kleinere vijlen de randjes netjes afwerken. Toen was het tijd voor de lunch allemaal lekker broodjes en een stuk fruit. Na de lunch gingen we weer verder met onze beeldjes. Eerst het vijlen afmaken en daarna met schuurpapier alle krasjes en scherpe randjes weghalen. En als je beeldje dan af was mocht je kiezen of je er nog een laagje wax overheen wilde, waardoor je beeldje ging glimmen.

 

Toen iedereen klaar was gingen we met z’n alle naar beneden, daar kregen we een tasje met spulletjes ook zat er nog een beeldje in met vijl zodat je die thuis nog kon maken. Als je dan al je spullen had gepakt mocht je naar buiten. Daar mocht je een ijsje halen bij de ijscoman. Om half 4 kwamen de ouders en ging iedereen weer naar huis. Ik vond het heel gezellig en heb een leuke dag gehad.

Verslag van Vrijwilliger Leon V

 

10.15 uur verzamelen in Leiden … hmmm, dat wordt dan 9 uur vertrekken, maar laten we voor de zekerheid nog een kwartiertje eerder weg gaan, want we willen niet te laat komen natuurlijk.

Keurig op tijd (zelfs aan de vroege kant) kwam ik aan in Leiden alwaar ik meteen keurig door Simone en haar team hartelijk welkom werd geheten en werd voorzien van koffie en een koekje. Langzaamaan druppelen ook de andere vrijwilligers en organisatie van FunCare4kids binnen.

Wat meteen opvalt is het enthousiasme van Simone en haar team; ze hebben er echt zin in en willen er voor ons een perfecte dag van gaan maken. Rond half 11 komen ook de eerste ouders en kinderen al binnen; snel nog even de laatste puntjes doornemen en zorgen dat de inschrijving kan beginnen.

Parkeren, inschrijven en ontvangst met koffie, thee, limonade en een koekje gaat erg soepel, en dan een welkomst woordje door Simone.

Als verrassing mogen de kinderen buiten starten – onder begeleiding – van het slaan en hakken op grote stukken steen en kunnen ouders de gelukzalige glimlach van hun kind even vastleggen op de foto.

Daarna is het tijd om de ouders uit te zwaaien, groepjes te maken en aan de slag te gaan. Elk kind mag een diertje gaan maken uit een stukje speksteen; oudere kinderen in groepjes boven en de jongere kinderen beneden. Na een stukje uitleg van de materialen en wat je ermee kunt doen, gaan we aan de slag; de serieuze blikken en het fanatisme van de kinderen spreekt boekdelen.

Zelfs op het lunch moment zijn er kinderen die zeggen : “ik eet straks wel, ik ga eerst even door …”

Na de lunch en even buiten spelen gaan we weer verder; de diertjes krijgen meer en meer vorm en er lijkt bijna geen tijd voor praten te zijn, zo ingespannen zijn de meesten bezig. Door de fantastische begeleiding van Simone en haar team lukt het ieder om een mooi diertje te maken wat een mooie herinnering is aan deze erg leuke dag.

Na een afsluiting met een goodie bag van Simone en een lekker ijsje gaat ieder weer op huis aan. Bij de nabespreking is iedereen het erover eens dat het een mooie dag geweest is die eigenlijk erg soepel liep door de goede begeleiding van beide teams die bijna als een geoliede machine met elkaar samen hebben gewerkt.

Chapeau voor een ieder en een extra dank je wel voor Simone en haar team.

Het was een fantastische dag zo.

Nieuwsbrief

Periodiek sturen wij onze digitale nieuwsbrief ‘FunFacts’ via e-mail met o.a. verslagen van onze Fundagen. Wil je deze ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Let op: kids/ouders en vrijwilligers die zijn ingeschreven bij onze stichting, ontvangen deze nieuwsbrief al automatisch.