Restaurantje Spelen Fundag 23 februari 2019

categorie: FunFacts

Samen koken en dan ’s avonds als een heuse ober je eigen familie bedienen die komen proeven van wat jij gemaakt hebt! Dat was leuk EN lekker! Met dank aan HotspotHutspot Waterkracht in Zutphen en de geweldige inspirators Roel en Fay!

 

Verslag van Janne (14)

Hoi ik ben Janne en heb om 23 februari een heel leuke dag gehad samen met de vrijwilligers van FunCare4Kids.
We moesten verzamelen om 2 uur bij het restaurant Hotspot-Hutspot in Zutphen. Daar kregen we eerst uitleg en regels  en leerde elkaar beter kennen.
Daarna gingen we aan het werk met het eten en dan vooral het snijden van de groenten.  Ik begon met het maken van het voorgerecht; een tomaten soepje met een bolletje brood. De tomaten kwamen van een winkel die ze over hadden en niet meer konden gebruiken maar wat nog wel  eet baar was.
Ze moesten ze voor dat we ze gingen koken eerst in de oven voor 20 minuten. Dat duurde dus best lang waar door we bezig gingen met de tafels klaar te maken en  deden de afwas.  De rest van de groep was bezig met het hoofdgerecht en dat was witlof met pompoen en kip. Toen we klaar waren met alles voort te bereiden gingen we zelf avond eten en de laatste puntjes op de I te zetten. Voordat alle ouders kwamen kregen we nog net de laatste dingen uit gelegd en werd er gezegd wat we wel moesten doen en wat niet om te zorgen dat alles goed ging.

Toen gingen de ouders eten, we moesten hun jas op hangen en hun een tafel wijzen. Toen alle ouders wat te drinken kregen gingen wij er voor zorgen dat ze het voorgerecht kregen en moesten er toch nog kinderen zelf in de keuken staan om de dingen gaar te maken en dat alles op tijd klaar was zoals het toetje en het vlees. Ik vond het een leuke dag behalve dat ik me soms verveelde, dat kwam door dat ik niet altijd iets te doen had wat natuurlijk wel logisch is want er waren veel kinderen.
Toch heb ik vol genoten en wil de volgende keer terug komen als dat kan.

Groetje Janne

Verslag van Melanie (16)

Zaterdag 23 februari was ik uitgenodigd voor de Restaurantje Spelen fundag in Zutphen. Het werd gehouden in Hotspot Hutspot, een stichting die onder andere maaltijden verschaft aan de minderbedeelden. Bij aankomst kregen we een schort, en zodra we er allemaal waren, werden de ouders weg gestuurd en konden we beginnen. Eerst nog wat uitleg, gegeven door een kok die daar werkt en ons zou helpen in de keuken, over wat we precies zouden gaan doen en hoe de keuken werkt, en dan konden we echt aan de slag.

Als voorgerecht hadden we tomatensoep met een broodje met guacamole. Het hoofdgerecht was pompoen en witlof, met gemarineerde kip en stukjes appel. Het nagerecht was een smoothie van mango, papaya, griekse yoghurt en chocolate chips, met granaatappelpitjes er bovenop. Verdeeld in groepjes ging iedereen daarna aan de slag, sommigen met de kip of de witlof voor het hoofdgerecht, anderen met de broodjes of guacamole voor het voorgerecht. Als je klaar was met het ene, kon je gelijk door met het andere, tussendoor telkens ervoor zorgend dat je werkplaats een beetje netjes bleef. Tegelijkertijd werd er ook voor ons gekookt, want ook wij kregen wel trek van al dat koken, voor ons een versimpelde versie van wat we de ouders later mochten voorschotelen, met aardappeltjes en sla in plaats van pompoen, witlof en appel. Toen iedereen klaar was met eten, kregen we allemaal een wit Fun-Care-4-Kids t-shirt. Met viltstiften konden we een leuke tekst op de achterkant schrijven. En toen was het wachten tot de deuren open konden en onze gasten, onze ouders of broers en zussen, naar binnen mochten.

Eerst moesten we onze gasten begroeten, dan hun jas aannemen, ze naar een tafeltje begeleiden en ze wat te drinken aanbieden. Daarna gingen we in twee- of drietallen naar de keuken om het voorgerecht op te halen en te serveren. Zodra ze klaar waren konden we de borden eer ophalen en mochten we in de rij gaan staan voor het hoofdgerecht, terwijl we de hele tijd opletten of jouw gasten nog iets te drinken zouden willen. Pas toen iedereen het hoofdgerecht had gekregen, konden we beginnen met het bereiden van het nagerecht. Hierbij ben ik erachter gekomen dat granaatappelpitjes uit een granaatappel scheppen niet mijn geheime talent is, oeps… Wanneer het hoofdgerecht op was, konden we de lege borden ophalen en het nagerecht serveren.

Terwijl de gasten allemaal nog een drankje na deden, waren wij de keuken aan het schoonmaken, want ja, dat moet ook gebeuren. En dan, na al het afwassen, afdrogen en schoonmaken van de aanrechten en de vloer en opnieuw afwassen van gevallen lepels, was eindelijk alles klaar en konden we, na een leuke, maar vermoeiende dag, weer naar huis.

 Melanie Vrijland

Verslag van Lisanne B (Vrijwilliger)

 

De Fundag begon voor de vrijwilligers met een kopje koffie en een uitleg van de kok over hoe de middag en avond er uit zouden gaan zien. De Fundag was in Zutphen bij HotspotHutspot. Een super leuke locatie. HotspotHutspot maakt voor niet veel geld heerlijke maaltijden. Hierbij wordt er rekening gehouden met duurzaamheid. Er werd ons ook het menu dat de ouders die avond gingen eten verteld. De kinderen gingen namelijk voor hun eigen gasten koken die avond. We gingen een drie gangen menu maken wat begon met een heerlijke tomatensoep. Gevolgd door pompoen, witlof en kip en eindigend met een heerlijke smoothie van vers fruit. Toen wij de uitleg hadden gekregen en de schorten aan hadden gedaan kwamen de kinderen al binnen gelopen. De kinderen kregen ook allemaal een schort om. Toen de kinderen allemaal het schort om hadden en de ouders wat te drinken hadden gehad, kregen de kinderen uitleg over het menu en wat ze daarvoor allemaal moesten doen. De kinderen werden ingedeeld in 4 groepen, 2 gingen het voorgerecht voorbereiden en de andere 2 gingen het hoofdgerecht voorbereiden. Ze overlegden met elkaar wie wat ging doen en gingen allemaal aan het werk. Ik keek een beetje mee met het hoofdgerecht. Maar als je in de keuken keek leek het een grote chaos maar ze hadden het allemaal best goed onder controle. De pompoen ging in de oven, de witlof en de kip werden gesneden. Zo moest er wel 8 kilo kip gesneden worden. Er waren kinderen bij die al vaker hadden geholpen met koken thuis, maar ook kinderen die dit nog niet zo vaak hadden gedaan. Maar bij iedereen ging het erg goed.

Het ging ook steeds lekkerder ruiken in de keuken. Het brood werd gebakken, de tomaten gingen met de kruiden in de oven en de kip werd gemarineerd. Er gebeurde overal wat want de tafels moesten ondertussen ook nog gedekt worden. Oh en toen bedachten we ons ook nog dat wij ook nog moesten eten voor dat de ouders kwamen. Dus de werden aardappels gesneden er werd wat sla gemaakt en een gedeelte van de kip werd op gebakken. Zo konden wij met zijn allen aan tafel. We aten snel wat en de schorten werden ingeruild. Want nu waren de kinderen geen kok meer, maar een serveerster of ober. Ze kregen dus allemaal een wit shirt aan met een strik erop. De laatste instructies voor het serveren werden gegeven.

En zo werden de ouders ontvangen door de kinderen. Ze werden naar de tafel gebracht en werden hier geserveerd. Ondertussen werd er in de keuken ook nog de laatste hand aan de gerechten gelegd. Er werd druk gekookt, borden op gemaakt, afgewassen en geserveerd. Gelukkig ging het allemaal goed. Op één iemand na, die was zo druk met koken dat die bijna vergat te serveren… Maar ook dat werd hersteld, hopelijk hadden de ouders niks door. Ik heb zelf voornamelijk afgewassen uiteraard met de hulp van een aantal hard werkende kinderen. Natuurlijk werd er tussen door ook nog wat zelf geproefd in de keuken. Ik moet zelf zeggen dat het heerlijk smaakte! De gasten kregen nog een kop koffie en er werd in de keuken opgeruimd door een paar hele harde werkers die hun energie nog steeds niet helemaal kwijt waren. Toen de kinderen en de gasten allemaal weer naar huis gingen sloten wij af met wat te drinken en evaluatie van de super geslaagde Fundag!

Wat waren we moe, maar wat was het super leuk!

Nieuwsbrief

Periodiek sturen wij onze digitale nieuwsbrief ‘FunFacts’ via e-mail met o.a. verslagen van onze Fundagen. Wil je deze ook ontvangen? Meld je dan hier aan. Let op: kids/ouders en vrijwilligers die zijn ingeschreven bij onze stichting, ontvangen deze nieuwsbrief al automatisch.